Jooga

Jooga on perinteinen itsehoito- ja itsekasvatusmenetelmä, joka tähtää ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ohjauksen avulla keskittyneesti tehdyt liikkeet, ja oman hengityksen seuraaminen suuntaavat mieltä kohti sisäisen hiljaisuuden kokemista. Joogaharjoitus auttaa ihmistä rentoutumaan, lisää tietoisuutta oman kehon toiminnasta ja omasta mielentilasta. Joogaharjoitus vahvistaa kehoa sekä mieltä.

Ikä tai kehon rajoitteet (lihasjäykkyys, krooniset sairaudet tms.) eivät ole este joogaharjoitukselle. Opettajalle on hyvä mainita omista rajoittestaan, joten hän voi antaa tilanteeseen sopivan harjoitusvaihtoehdon. Joogan tavoitteena on vähentää ongelmia erilaisten harjoitusten avulla. Näihin kuuluvat mm. kehon ja hengityksen kanssa työskentely asanaharjoituksessa, sekä keskittymiskykyä vahvistavat mielikuva- ja ääniharjoitukset .

Hathajooga

Hathajooga on joogan muoto, joka pitää sisällään fyysisiä harjoituksia. Sana Hatha tarkoittaa voimaa. Varhaisimmat maininnat hathajoogasta löytyvät jo parin tuhannen vuoden takaa. 1800 luvulla hathajooga on painottunut asanoihin, joilla ylläpidetään kehon voimaa ja notkeutta.

1900 luvun alussa intialainen Tirumalai Krishnamacharya kehitti hathajoogaa modernin ihmisen tarpeisiin. Hänen poikansa TKV Desikachar vei työtä eteenpäin. Tämän perinteen asanaharjoitus on tyyliltään Vinyasa Krama (Vinyasa Flow)  joogaa, joka tarkoittaa virtaavasti tehtyjä lämmittäviä sarjoja, sekä tavoite asanaan pysähtymistä harjoituksen loppupuolella.

Suomen joogaliiton opetus kulkee Krishnamacharyan perinteen jalanjäljissä. Kajon opettajat ovat pääsääntöisesti opiskelleet SJL:n koulutuksessa. Ohjauksessa pyritään asteittaisuuteen, taukoihin ja hengityksen tiedostamiseen, joiden myötä tavoitellaan sisäisen hiljaisuuden kokemusta.  Yksilölliset taipumukset huomioidaan opetuksessa. Asanoille annetaan vaihtoehtoja, ja muunnelmia siten että jokainen voi osallistua opetukseen. Jooga muokkautuu näin yksilölle sopivaksi. Tunnit sopivat siten myös vasta-alkajille.

Yleisiä harjoitusohjeita.

Joogaharjoitus toimii parhaiten, kun se tehdään tyhjällä vatsalla. (Noin 2 tuntia aterian jälkeen tai noin puolituntia pienen välipalan jälkeen.) Ennen ja jälkeen harjoituksen on hyvä juoda vettä, sillä lempeäkin harjoitus vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Oman harjoituksesi onnistumisen kannalta on hyvä huomioida erityistilanteet, perussairaudet tms. Niistä kannattaa mainita ohjaajalle ennen tunnin alkua. Tunnille voit pukea lämpimät ja joustavat vaatteet. (Kerrospukeutuminen on suositeltavaa.) Joogamattoja ja muita joogavälineitä löytyy Kajosta. 

Jooga/pilatesmatot kannattaa puhdistaa tunnin päätteeksi. Voit suihkuttaa sumutepullosta hieman mietoa pesuaineliuosta matolle ja pyyhkiä sen mikrokuituliinalla, tai talouspaperilla.

Vältäthän voimakkaita hajusteita tunnin aikana. Joukossamme saattaa olla hajusteille allergisia ihmisiä.

Jos olet kipeä, jääthän kotiin lepäämään.

Ovet avataan noin 15 minuuttia ennen tunnin alkua. Saavuthan ajoissa tunnille. 

Jaa tämä sivu