Anna Kolehmainen

Olen saanut ensikosketukseni joogaharjoitukseen kansalaisopiston ryhmässä vuonna 1996. Sittemmin olen opiskellut joogaa itsenäisesti sekä eri opettajien kursseilla. Opiskelu jatkuu edelleen. Joogassa ei voi koskaan tulla valmiiksi.  Erityisesti T.Krishnamacharyan joogatraditio kiinnostaa minua selkeytensä ja johdonmukaisuutensa vuoksi. Tärkeimmiksi opettajikseni voisin mainita Leena Karmakallion, Eeva Koistisen, Iia Lappalaisen, Hanna Staaffin ja Karina Freijn. Olen kiinnostunut joogan kokonaisvaltaisuudesta. Joogan laaja-alaisuus kiehtoo minua, ja pyrin oppimaan lisää sen eri menetelmistä. 

Aloitin Jooganopettajaopinnot Suomen Joogaliiton opettajakoulutuksessa vuonna 2008. Tuolloin aloitin myös omien joogaryhmien ohjaamisen Helsingin joogayhdistyksen Joogahuoneella. Syventävät jooganopettajan opinnot sain päätökseen vuonna 2016. Toimin myös SJL:n kouluttajana opettajakoulutuksessa.

Vuosina 2011-2012 opiskelin joogaterapiaa Krishnamacharyan perinteeseen pohjautuvassa koulutuksessa Itävallassa. Olen erityisesti kiinnostunut joogaterapiatyökentelystä. Se mahdollistaa yksilöllisesti suunnitellun joogaharjoituksen edut etsittäessä ratkaisuja erilaisiin elämän mukanaan tuomiin ongelmatilanteisiin, niin kehon kuin mielenkin alueella.

Olen aina lähestynyt joogaa sen filosofian kautta. Jooga on käytännönläheinen tiede, joka edellyttää itsenäistä työskentelyä sekä eettistä pohdintaa. Joogafilosofia kiehtoo minua erityisesti siksi, ettei se anna valmiita vastauksia, vaan asettaa tietyt reunaehdot joiden puitteissa voimme pohtia, mitä on hyvä elämä, ja kuinka voimme kehittyä sitä kohti omassa jokapäiväisessä arjessamme.

Minulle tärkeimpiä joogakirjoja ovat

Patanjalin joogasutra kokoelma (eri kommentaarineen)

Joogi Ramacharakan Hathajooga Fyysisen hyvinvoinnin joogafilosofia

TKV Desikacharin The Heart of Yoga

Ohjaan joogatunnit tarvittaessa myös englanninkielellä.

Antti Aalto

Olen itseoppinut äänikylpyjen ohjaaja, ja
järjestänyt äänikylpyjä kristallisoittimilla vuodesta
2020. Lisäksi olen ohjannut joogaa ja harjoittanut itsetuntentemusta,
ja tätä aiemmin opetellut omavaraisuutta pientilalla. Äänikylpyjeni
tarkoitus on luoda maailma, jossa voit rentoutua ja kokea korkeampaa
tietoisuuttasi hyvinvointisi edistämiseksi. Soitinten soimat äänet ja
lauluni tuovat sinulle kylvyssä intuitiivista informaatiota, jonka
avulla sinun on helpompi asettua luonnolliseen olemisen tilaasi ja
tyhjentyä siitä, mikä ei ole tarpeellista. Näin pääset syvempään
läsnäoloon, joka on rakkaudellinen lahja itsellesi.

Charlotta Forsman

Ensikosketukseni joogaan sain lukion toisella luokalla vuonna 2002, osallistuttuani voimajoogan peruskurssille. Palasin joogan pariin ollessani korkeakouluvaihdossa Brysselissä vuonna 2006. Todellinen "hurahtaminen" joogaharjoitukseen tapahtui 2008 aloitettuani Hot Joogan Helsingissä asuessani. 

Vuonna 2010 valmistuin RYT-200 joogaopettajaksi Yoga Nordicilta. E-RYT opettajapätevyyden sain vuonna 2014 ja YACEP kouluttajaoikeudet minulle myönnettiin viime vuonna 2020, kansainvälisen joogan kattojärjestön Yoga Alliancen toimesta. Lisätiedot koulutustaustastani löydät alla olevan linkin kautta: https://www.yogaalliance.org/TeacherPublicProfile?tid=50793

FAF Gym Trainer 2009, Yoga Teacher E-RYT 200 vuodesta 2010, Health Coach


2014, Certified Yin Yoga Teacher 2014, YACEP Continuing Education Provider


vuodesta 2020, Liikunnan yhteiskuntatieteiden maisteriopinnot valmistumassa


vuoden 2022 aikana.

Oman joogamatkani merkittävimmät opettajat ovat olleet yin joogan saloihin opastanut, Yin Yoga in Asian perustaja, Victor Chng. Virtaavan joogan ymmärrystä ovat avanneet lahjakkaat Flowtaitajat Kathryn Budig, sekä Flowmotionin Sarah Thomson-Beyer. Suomalaisista joogaopettajista haluan ehdottomasti mainita kaksi upeaa naista Maria Dmitrienko ja Saara Rönnholm. 

Joogassa itseäni puhuttelee eniten sisältä kumpuava tieto, sen aaltopituudelle virittäytyminen, kuuntelu ja tämän tiedon varassa toimiminen. Meidän jokaisen yksilöllinen voima ja viisaus, sen tutkiminen, ihmettely ja sen äärelle hiljentyminen. 

Tärkein joogateos, joka räjäytti itselläni pankin, oli Donna Farhin Jooga ja elämän voima. 

Crista Soskolne

Aloitin joogan harrastamisen Helsingin yliopiston Unisportin joogatunneilla vuonna 1997. Aika pian siirryin astangajoogakoululle harjoittelemaan ja sieltä iyengarjoogan pariin. Vuosina 2009-2011 olin Israelissa iyengarjoogaopettaja Dina Bogerin henkilökohtaisessa ohjauksessa ja tällöin aloin ohjata pieniä ryhmiä kotonani. Opiskelin Israelin vuosina myös oppityttömenetelmällä kolmen vuoden ajan ayurvedaa. Joogaopettajaksi opiskelin loppujen lopuksi Vijnanajoogan luojan ja äidin, Orit Sen Guptan, kansainvälisessä joogaopettajakoulutuksessa vuosina 2013-2016. Olen ohjannut viime vuosina viikkotunteja Helsingissä sekä työpajoja ja retriittejä eri puolilla Suomea sekä ulkomailla.


Joogassa minua kiehtoo sen kokonaisvaltainen vaikutus kehomieleen. Koen, että joogan kautta olen saanut kosketuksen aitoon sisäiseen ääneeni. Intohimonani on tarjota ihmisille tiloja, joissa he voivat herkistyä kuulemaan aidon itsensä tunteita ja tarpeita. Käytän menetelminä tässä lähinnä vijnanajoogasta opittuja työkaluja - mm. hengityksen kohdennuksia, painonsiirtoja sekä kosketusta- joita maustan mm. feminiinisen joogan ja ayurvedan opeilla.


Lisää minusta: www.cristasoskolne.com

Juha Laurikainen

Olen aloittanut joogaan opiskelun sekä Hathajoogalla, että Iyengarjoogalla Vanajaveden opistolla ja jatkanut opintoja Helsingin Joogayhdistyksen Joogahuoneella ja Suomen Joogaopistolla Saarijärvellä, josta valmistun joogan opettajaksi keväällä 2021. Joogaopettajan opintoihin minua kannusti aikoinaan pitkän linjan jooganopettaja Antti Palokangas. Antti ja kaikki minua opinnoissani ohjanneet opettajani ovat toimineet aitoina esikuvinani tähänastisella joogapolullani varhaisempien joogagurujen lisäksi. Joogaryhmiä olen vetänyt aikaisemmalla työpaikallani (sekä suomeksi, että englanniksi) Joogaamista ja Patanjalin Joogasutran, joogan viisauden opiskelua pidän parhaina avaimina oman mielen ja kehon toiminnan ja mahdollisuuksien avautumiseen ja kokemiseen sekä olemisen ymmärtämiseen. Hyvänä tiedon lähteenä on toiminut Arvo Tavin kirja ”Joogasutra oppaana harjoituksen tiellä”

Juha Sarkkola

Aloitin joogan Kajossa Anna Kolehmaisen tunneilla vuonna 2014. Opiskelen Suomen Joogaliiton jooganopettajakouluksessa. Aloitin opinnot vuonna 2020 ja teen parhaillaan opintoihin kuuluvaa ohjausharjoittelua. Tärkeimmät opettajani ovat olleet Suomen Joogaopisto, Anna Kolehmainen, Kati Kotilainen ja Ritva Kuure.

Joogassa minua kiehtoo kokonaisvaltainen matka omaan kehoon, mieleen ja niiden tuolle puolen harjoituksen tuoman selkeyden kannattelemana. Hellittämisestä nouseva läsnäolo on jotain mitä tutkin omassa elämässäni lakkaamatta.

Lempijoogakirjojani ovat Patanjalin Joogasutran Arvo Tavin tulkinta ja Gerard Blitz: Jooga. Tienviittoja

Seija Shemeikka

Tutustuin joogaan vuonna 2011. Vuosien aikana joogasta on tullut tärkeä osa arkeani, tasapainon ja ilon lähde. Jooga on muuttanut asennettani itseeni, toisiin ihmisiin ja elämään hyväksyvämmäksi, avoimemmaksi ja valoisammaksi. Haluan olla jakamassa kaikkea sitä hyvää, jota jooga on tuonut elämääni.

 Joogan tiellä olen kiinnostunut etenkin kehon ja mielen yhteydestä ja joogaharjoitusten kokonaisvaltaisesta vaikutuksesta henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin ja terveyteen. Säännöllisesti yhdessä tehty joogaharjoitus kehoa kuunnellen ja kokemuksia jakaen on keidas, josta ammentaa arkeen. Joogassa on hienoa se, että se sopii monelle, koska joogaharjoituksen voi aina muuntaa itselle sopivaksi.

 Aloitin joogan Vanajaveden opistossa Heikki Saastamoisen ohjauksessa. Sen jälkeen olen käynyt Anna Kolehmaisen ja Alli Tupalan tunneilla Joogakoulu Kajossa sekä osallistunut erilaisille lyhytkursseille. Yli kymmenen vuoden pilates-harrastus Pirre Lammin ohjauksessa on luonut hyvän pohjan itsenäisille joogaopinnoille. Suomen Joogaliiton jooganopettajaopinnot aloitin 2017.

 Kajo Joogan ulkopuolella saatat tavata minut Hämeenlinnan pääkirjastossa, jossa olen työskennellyt vuosia informaatikkona.

Joogakirja, jota luen päivittäin: Patanjalin joogasutrat eri kirjoittajien kommentoimina.

Lukupöydälläni ovat myös Donna Farhin Jooga ja elämän voima sekä Kehon ja mielen joogaa.

Susanna Raitamäki

Jooga tuli elämääni hiljakseen vuonna 2006, jolloin osallistuin ensimmäiselle astangajoogan alkeiskurssilleni. Vaikutuin joogaharjoituksen voimasta selkeyttää ja tasapainottaa oloa - mieltä ja kehoa. Tämä olo sai haluamaan jatkaa joogaharjoituksen parissa. 

Vuosien varrella joogaharjoitus on tukenut matkaani eri elämänvaiheissa ja muutoksissa, myös raskausaikana. Olen vuosien varrella syventynyt astangajoogaan useiden eri opettajien opastamana. Tärkeimpiä opettajiani tähän saakka kulkemallani joogapolullani ovat Masterji (Intia), Linda Taakala (Vääksy), Jattamarie Rauhaluoto (Turku), Sofia Pelo (Turku) sekä Jori Laakso (Turku). Olen aikaisemmin ohjannut astangajoogaa Turussa. 

Koulutukseltani olen fysioterapeutti, joksi lähdin opiskelemaan joogan ja Rosen-terapian opintojeni kiinnostuksen pohjalta. Minulle tärkeitä matkoja ovat olleet myös useat pyöräretkeni telttaillen pohjoismaissa. Erityisesti Islantiin tahdon joskus palata. 

Minulle joogassa on oleellista harjoituksessa syntyvä yhteys itseen, sisimmässä olevaan levollisuuteen ja turvaan, rehellisyys, pakottamattomuus ja lempeä sitoutuneisuus, joka kasvaa omassa tahdissaan harjoituksen edetessä. Luonnollisen hengityksen virrassa oleminen.

Lempijoogakirjani on tällä hetkellä ovat Donna Farhin Jooga ja elämän voima.

Terhi Niinimäki

Aloitin joogan vuonna 2008 ja todenteolla hurahdin vuonna 2011. Joogataipaleeni alkoi Helsingin yliopistoliikunnassa ja jatkui joogakoulu Shantissa. Vuosien varrella olen kuitenkin joogannut monissa muissakin joogakouluissa ja retriiteillä. Merkittävimmät opettajani ovat olleet Kylli Kukk sekä brittiläiset Sudaka ja Sadhita, joiden retriiteillä olen käynyt niin Skotlannissa, Espanjassa kuin Suomessakin.

Joogaopettajaksi opiskelin vuonna 2012 Intiassa, Yoga Vidya Indiassa. Lisäksi olen käynyt mm. muutaman lastenjoogan ohjauskurssin sekä lämpöjoogan ohjauskurssin. Joogaa olen ohjannut useammalla paikkakunnalla vuodesta 2013 alkaen.

Jooga on ollut itselleni merkittävä tekijä hyvinvoinnin tiellä. Se on auttanut minua erityisesti stressinhallinnassa ja omannäköisen elämän elämisessä. Tätä upeaa työkalua haluan jakaa lempeydellä myös muille.

Koska kokonaisvaltainen hyvinvointi on kiehtonut minua vuosia, päädyin vuonna 2021 opiskelemaan myös health coachiksi Health Coach Academyyn. Nautin siitä, että voin auttaa ihmisiä voimaan hyvin ja näen jokaisen asiakkaan alkavan nauttia elämästään uudella tavalla. Erityisen kiinnostunut olen äitien kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, sillä se heijastuu suoraan lapsiin. Vuodesta 2022 olen toiminut hyvinvointialan yrittäjänä yrityksessäni Harmony Coaching.

Vuosien varrella olen lukenut paljon joogakirjallisuutta, mutta klassikko Donna Farhin Jooga ja elämän voima on silti ollut vaikutuksiltaan ylivertainen.

Ville Salonen

Olen alkujaan tutustunut joogaan puolisoni Anna Kolehmaisen kautta. Vuonna 2008 aloitin säännölliset joogatunnit Leena Karmakallion ohjauksessa Joogahuoneella Helsingissä. Vuonna 2011 aloitin jooganopettajan opinnot Suomen Joogaliiton koulutuksessa Saarijärven Joogaopistolla. Joogaopiston demokraattinen ilmapiiri on tuonut joogaopintojeni varrelle monia inspiroivia opettajia, kuten Anja Toppinen, Ritva Kuure, Annika Törn-Raiskila ja Antti Sipinen vain joitakin mainitakseni. Olen ohjannut joogaryhmiä Vanajaveden Opistolla ja Joogakoulu Kajossa vuodesta 2014. Joogassa minua kiinnostaa mm. sen soveltaminen työelämään. Minulle jooga merkitsee keskittymisentaitoa ja hyväksyvää läsnäoloa, johon edetään fyysisen harjoituksen kautta.

Jaa tämä sivu