Anna Kolehmainen

Olen saanut ensikosketukseni joogaharjoitukseen kansalaisopiston ryhmässä vuonna 1996. Sittemmin olen opiskellut joogaa itsenäisesti sekä eri opettajien kursseilla. Opiskelu jatkuu edelleen. Joogassa ei voi koskaan tulla valmiiksi.  Erityisesti T.Krishnamacharyan joogatraditio kiinnostaa minua selkeytensä ja johdonmukaisuutensa vuoksi. Tärkeimmiksi opettajikseni voisin mainita Leena Karmakallion, Eeva Koistisen, Iia Lappalaisen, Hanna Staaffin ja Karina Freijn. Olen kiinnostunut joogan kokonaisvaltaisuudesta. Joogan laaja-alaisuus kiehtoo minua, ja pyrin oppimaan lisää sen eri menetelmistä. 

Aloitin Jooganopettajaopinnot Suomen Joogaliiton opettajakoulutuksessa vuonna 2008. Tuolloin aloitin myös omien joogaryhmien ohjaamisen Helsingin joogayhdistyksen Joogahuoneella. Syventävät jooganopettajan opinnot sain päätökseen vuonna 2016. Toimin myös SJL:n kouluttajana opettajakoulutuksessa.


Vuosina 2011-2012 opiskelin joogaterapiaa Krishnamacharyan perinteeseen pohjautuvassa koulutuksessa Itävallassa. Olen erityisesti kiinnostunut joogaterapiatyökentelystä. Se mahdollistaa yksilöllisesti suunnitellun joogaharjoituksen edut etsittäessä ratkaisuja erilaisiin elämän mukanaan tuomiin ongelmatilanteisiin, niin kehon kuin mielenkin alueella.


Olen aina lähestynyt joogaa sen filosofian kautta. Jooga on käytännönläheinen tiede, joka edellyttää itsenäistä työskentelyä sekä eettistä pohdintaa.Joogafilosofia kiehtoo minua erityisesti siksi, ettei se anna valmiita vastauksia, vaan asettaa tietyt reunaehdot joiden puitteissa voimme pohtia, mitä on hyvä elämä, ja kuinka voimme kehittyä sitä kohti omassa jokapäiväisessä arjessamme.


Minulle tärkeimpiä joogakirjoja ovat Patanjalin joogasutra kokoelma (eri kommentaarineen)

Joogi Ramacharakan Hathajooga Fyysisen hyvinvoinnin joogafilosofia

TKV Desikacharin The Heart of Yoga


Anna Kupari


Anna Kupari on tanssitaiteilija, tanssi-liiketerapeuttisten menetelmien ohjaaja ja tanssi- liiketerapeuttiopiskelija. Hän viimeistelee sairaanhoitajaopintoja terapeutin työn pohjalle. Rosen- menetelmän opinnot ovat kulkeneet kaiken rinnalla vuosien ajan, hoitaen ja antaen elähdyttävää kokemusta yhteenliittymisestä sekä kosketuksesta.



Brooke Brandon


Brooke is a certified yoga instructor from the United States with a unique teaching style that blends the sacred elements of yoga with the simple joy of moving. Her classes are rooted in the Vinyasa Krama teaching methodology, which can be practiced in a vigorous, dynamic and stimulating manner and also as a soft, gentle, restorative practice.




Her yoga journey began in 2005 while attending Oklahoma State University. After many years of practicing yoga in Chicago, Illinois under the guidance of distinguished Vinyasa and Ashtanga yoga teachers, she decided to deepen her knowledge of yoga philosophy by obtaining the 200-Hour Tantrik Hatha Yoga Teacher Certification from the Mahadevi Ashram in Guatemala.

She believes in the transformative power of the practice and is eager to make yoga accessible to as many people as possible. In her classes, you will experience clear and simple instructions on how to do yoga postures, breathwork, and the art of mindful movement. She provides a safe and empowering environment where everyone is welcome to learn and explore.

She asks everyone to find courage to incorporate yoga into their life whether it is for physical fitness, mental health, nervous system regulation, reducing stress, or for spiritual practice. Brooke teaches all classes in English and is a beginner Finnish speaker. Follow along on Instagram for updates and special offers @brookemvmt. 



TRE®-ohjaajana saan paljon palautetta lempeästä ja läsnäolevasta ohjauksesta. Minulle on tärkeää luoda turvallinen tila, jonne jokainen saa tulla sen kanssa mitä on. Olen myös herkästi innostuvaa sorttia, joten usein keskustelut ohjauksissa viriää monenlaisille poluille asiasta ja joskus myös asian vierestä. En koskaan lakkaa ihmettelemästä kehon viisautta ja tätä upeaa kokonaisuutta, joka meihin on rakennettu.


Heidi Forsell


HeidiForsellon sertifioitu TRE®-ohjaaja ja tanssi-liiketerapeuttisten menetelmien ohjaaja sekä sosiaalialan asiantuntija. Heidille tärkeää on turvallisen tilan luominen, jonne jokainen saa tulla sen kanssa, mitä on.


Tutustuin menetelmään joitakin vuosia sitten, kun elin todella kuormittavassa elämäntilanteessa vaikeasti sairaan lapsen kanssa. Olin aivan uuvuksissa ja hermosto äärimmilleen virittyneenä. Silloin ystäväni pyysi minua mukaansa TRE®-aloituskurssille. Marssin aloituskurssille hieman epäillen, mutta siitä päivästä TRE® jäi elämään. Aloin täristä kotona enemmän ja vähemmän säännöllisesti. Olin terapiassa käynyt paljon läpi traumojani, mutta TRE®: myötä myös keho alkoi purkaa niitä kokemuksia. TRE® on tuonut elämään niin paljon, ettei sille oikein ole edes sanoja. Kevyimmillään TRE® rentouttaa ja on hyvä työkalu palautumiseen. Parhaimmillaan se on todella syvä ja moniulotteinen prosessi kohti itseä. TRE® ei pelkästään pura kuormitusta kehosta, vaan se voi myös synnyttää yhteyksiä, joita on joskus jäänyt syntymättä. 



Valmistuin TRE®-ohjaajaksi TRE® Finlandin koulutuksesta maaliskuussa 2024. TRE® Finland on ainoa taho, joka Suomessa kouluttaa sertifioituja TRE®-ohjaajia. Kävin lasten ja nuorten TRE®-ohjaamisen täydennyskoulutuksen huhtikuussa 2024.


Tärkeimmät esikuvani ovat omat pienet lapset. On ihanaa katsoa heitä ja nähdä kuinka tämä mekanismi heissä luontaisesti vielä toimii.

Myös Suomen TRE-kouluttajat Jyrki Rytilä ja Kirsi Törmi on molemmat aivan omaa luokkaansa. Ihailen heidän laajaa osaamistaan.


Minulle tärkein aiheeseen liittyvät kirja on

David Berceli: TRE-stressinpurkuliikkeet stressin ja traumojen helpottamiseen.

Marja Savolainen 


Marja on kouluttautunut syksyllä 2022 Helsingissä (Medi Sound / Anne Matero) Peter Hess metodin mukaan sointukylpy/ äänimalja rentoutusohjaajaksi.



Mervi Suomalainen


Aloitin joogaharjoitteluni Vanajaveden opiston ryhmässä, jossa kävin Annukka Lahtisen oppilaana
toistakymmentä vuotta. Olen jatkanut viikoittaista ryhmäharjoitusta Anna Kolehmaisen ryhmässä,
Joogakoulu Kajon perustamisesta lähtien. Kiinnostukseni joogaan on johdattanut kokeilemaan
vuosien varrella monenlaisia eri pituisia kursseja muuallakin, flowjoogasta, astangaan, kundaliini- ja Yin-joogaan sekä pranayamaan. Joogan ydin on itselleni avautunut parhaiten Suomen joogaliiton
lukuisilla kursseilla, kokeneiden opettajien ohjauksessa. Aloitin jooganopettajaopinnot Saarijärvellä vuonna 2021.


Jooga on minulle henkilökohtaisen hyvinvoinnin ja kasvun väline. Joogan kahdeksanosainen tie on käytännönläheinen väline kehittymiseen ihmisenä ja joogamatto on tila, johon palaan mielelläni.
Joogassa hienointa on kokonaisvaltainen näkemys ihmisestä, kehon ja mielen tasapainon tavoittelu.


Ensi kosketukseni joogaan kokonaisvaltaisena henkisenä tienä avautui nuorena lukemani Paul
Bruntonin Salaista Intiaa etsimässä kirjan kautta. Sittemmin olen tutkinut joogafilosofiaa eri
lähteistä. Tärkein teos minulle on tällä hetkellä T.K.V. Desikacharin The heart of Yoga sekä suomen kielellä julkaistut Patanjalin Joogasutra tulkinnat

Susanna Raitamäki

Jooga tuli elämääni hiljakseen vuonna 2006, jolloin osallistuin ensimmäiselle astangajoogan alkeiskurssilleni. Vaikutuin joogaharjoituksen voimasta selkeyttää ja tasapainottaa oloa - mieltä ja kehoa. Tämä olo sai haluamaan jatkaa joogaharjoituksen parissa. 

Vuosien varrella joogaharjoitus on tukenut matkaani eri elämänvaiheissa ja muutoksissa, myös raskausaikana. Olen vuosien varrella syventynyt astangajoogaan useiden eri opettajien opastamana. Tärkeimpiä opettajiani tähän saakka kulkemallani joogapolullani ovat Masterji (Intia), Linda Taakala (Vääksy), Jattamarie Rauhaluoto (Turku), Sofia Pelo (Turku) sekä Jori Laakso (Turku). Olen aikaisemmin ohjannut astangajoogaa Turussa. 

Koulutukseltani olen fysioterapeutti, joksi lähdin opiskelemaan joogan ja Rosen-terapian opintojeni kiinnostuksen pohjalta. Minulle tärkeitä matkoja ovat olleet myös useat pyöräretkeni telttaillen pohjoismaissa. Erityisesti Islantiin tahdon joskus palata.

Minulle joogassa on oleellista harjoituksessa syntyvä yhteys itseen, sisimmässä olevaan levollisuuteen ja turvaan, rehellisyys, pakottamattomuus ja lempeä sitoutuneisuus, joka kasvaa omassa tahdissaan harjoituksen edetessä. Luonnollisen hengityksen virrassa oleminen.

Lempijoogakirjani on tällä hetkellä ovat Donna Farhin Jooga ja elämän voima.


Ville Salonen


Olen alkujaan tutustunut joogaan puolisoni Anna Kolehmaisen kautta. Vuonna 2008 aloitin säännölliset joogatunnit Leena Karmakallion ohjauksessa Joogahuoneella Helsingissä. Vuonna 2011 aloitin jooganopettajan opinnot Suomen Joogaliiton koulutuksessa Saarijärven Joogaopistolla. Joogaopiston demokraattinen ilmapiiri on tuonut joogaopintojeni varrelle monia inspiroivia opettajia, kuten Anja Toppinen, Ritva Kuure, Annika Törn-Raiskila ja Antti Sipinen vain joitakin mainitakseni. Olen ohjannut joogaryhmiä Vanajaveden Opistolla ja Joogakoulu Kajossa vuodesta 2014. Joogassa minua kiinnostaa mm. sen soveltaminen työelämään. Minulle jooga merkitsee keskittymisentaitoa ja hyväksyvää läsnäoloa, johon edetään fyysisen harjoituksen kautta.


Tanssi-liiketerapiaopinnot ovat vastanneet tarpeeseeni päästä työskentelemään lähempänä
ihmisiä ja jakaa kokemusta tanssin ja liikkeen loputtomista mahdollisuuksista tutkia itseä, toisia ja
maailmaa - koko olemassaoloa. Koen liikkeen mahdollisuutena tulla olemassaolevaksi
moninaisena, ristiriitaisena, herkkänä, vahvana, feminiinisenä ja maskuliinisena ja kaikkena siltä
väliltä, suhteessa kauas menneeseen ja tulevaan, tässä ja nyt tällaisena. Liike on kuulostelua,
lepoa, palautumista ja tahdon eleen harjoittelua. Tanssi-liiketerapiassa minua kiehtoo ja lohduttaa
jatkuva kysyminen ja ei-tietämisen tilaan asettuminen - siis kuulostelu, kokeilu ja leikki, turvan
kautta uteliaisuuden herääminen ja uuden oppiminen. Haluan mahdollistaa tilaa hauraudelle,
lempeydelle, kömpelyydelle ja kömmähdyksille, kohtaamisille ja niiden jännittävyydelle,
suojaamiselle ja suojan raottamiselle hippunen kerrallaan, vaihtoehtoisille tavoille olla ja toimia.
Olen saanut eniten oppia, tukea ja inspiraatiota Alexander-tekniikan opettaja Soile Lahdenperältä,
Feldenkrais-opettaja Raisa Vennamolta, koreografi Anna Mustoselta ja Sebastian Lopèz-Lehdolta,
tanssi-liiketerapiakouluttajilta Päivi Pylvänäiseltä, Marko Punkaselta ja Tanja Pihlajalta, sekä
somaattisen liiketerapian kouluttaja Satu Palokankaalta, Rosen-yhteisöä ja kaikkia
opiskelijakollegoita unohtamatta!